Jagodzianki z przepyszną kruszonką!

Czy istnieje coś lepszego od jagodzianek? Nic nie przychodzi nam do głowy. A, no chyba że jagodzianki domowe, prosto z piekarnika. Tak, to może przebić wszystko. Koniecznie sprawdź, jak je zrobić!

Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki to ciasteczka drożdżowe – musisz więc przygotować do nich odpowiednie ciasto. Przyda Ci się 200 gramów mąki pszennej, 100 mililitrów ciepłego mleka, 20 gramów drożdży, 50 gramów cukru, pół kostki masła i jedno jajko. W mleku rozpuść drożdże i dodaj szczyptę cukru. Wymieszaj i odstaw, by rozczyn zaczął pracować. W tym czasie wsyp mąkę do miski. Gdy rozczyn będzie gotowy, dodaj go do mąki razem z cukrem, jajkiem i roztopionym masłem. Mieszaj dokładnie, by składniki się połączyły. Ciasto odstaw na 2 godziny, by wyrosło. Po tym czasie powiększy swoją objętość. Możesz teraz przygotować kruszonkę z mąki pszennej, masła i cukru. Wymieszaj wszystkie składniki – 40 gramów mąki, 20 gramów masła i 10 gramów cukru. Szybko powstanie z nich kruszonka. Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, możesz podzielić je na równe części i uformować z nich placuszki. W sam środek włóż dżem jagodziany bądź świeże jagody z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Zlep placuszki i posyp je kruszonką. Tak przygotowane jagodzianki piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. To tyle – jagodzianki są już gotowe!

Zamiast jagodzianki – ciastka czekoladowe

Jeśli chcesz przygotować inny deser z jagodami, koniecznie zrób z nami czekoladowe ciastka. Z żurawiną smakują świetnie, są słodkie i wyraziste, natomiast z jagodami otrzymują trochę bardziej kwaskowaty posmak. Możesz przygotować je w obu wersjach. Zacznij od roztarcia ¾ kostki masła z cukrem (pół szklanki). Cukier powinien się rozpuścić. Do innej miski przesiej 170 gramów mąki pszennej i 30 gramów kakao. Suche składniki dodaj do masła, a następnie wbij tam jajko. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Posiekaj tabliczkę czekolady i wrzuć ją do masy. To samo zrób z jagodami  – najlepiej mrożonymi. Dodaj ich tyle, ile chcesz. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem i łyżką układaj na nim ciasteczka. Piecz przez 15 minut. 

Dwa przepisy i jagody na dwa różne sposoby. Sprawdź koniecznie, który zasmakuje Ci bardziej.

Previous post Jakie są rodzaje oliw?
Next post Wybierz najpiękniejsze kwiaty do Twojego balkonu!