Oscypek warkocz – smakołyk z Podhala

Oscypek to jeden z najbardziej rozpoznawalnych serów w Polsce. Można powiedzieć, że to jeden z najważniejszych elementów Podhala. Dlaczego warto spożywać ten ser? Czy oscypek warkocz jest zdrowy? Wyjaśniamy w naszym artykule!

  • Oscypek warkocz – świeży towar prosto z Podhala!
  • Oscypek – dlaczego warto go spożywać? Jakich wartości odżywczych dostarcza organizmowi?

Oscypek warkocz to naturalny produkt, którego smak z pewnością doceni każdy miłośnik serów.

Oscypek warkocz – świeży towar prosto z Podhala!

Naturalny, stworzony ręcznie produkt, zgodnie ze starodawnym, góralskim przepisem – tak w skrócie można opisać pyszny ser oscypek warkocz. Ser ten charakteryzuje się aromatycznym zapachem, złocistą barwą i przyjemną konsystencją. Tego rodzaju serki są robione w całości ze świeżego mleka krowiego i wędzone w specjalnej wędzarni z drewna bukowego, która zapewnia im charakterystyczny aromat. Każdy oscypek jest produkowany ręcznie, a to sprawia, że jego waga jest podana w przybliżonych wartościach. Powinno się go przechowywać w temperaturze od 2 do 8 stopni Celsjusza. Jego data ważności to dwa tygodnie (w zależności od partii produkcji).
Warto dodać, że jest to produkt, który nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów i polepszaczy smaku. To zdrowy i naturalny smakołyk, który można spożywać samodzielnie lub jako dodatek do kanapek i różnych dań czy sałatek (np. sałatka z grillowanym oscypkiem). Jego jakość została potwierdzona certyfikatem „Wyroby Naturalne Polska”. Każdy miłośnik serów zdecydowanie powinien spróbować, jak smakuje prawdziwy oscypek warkocz prosto z Podhala.

Oscypek – dlaczego warto go spożywać? Jakich wartości odżywczych dostarcza organizmowi?

Oscypek jest wędzonym serem. To produkt typowy dla regionu Podhala. Jest przeważnie wytwarzany z mleka owczego albo z mleka owczego z dodatkiem mleka krowiego. Według wielu badań naukowych spożywanie tego produktu może pomóc w zapobieganiu takich chorób jak np. miażdżyca. Może on także wspomóc proces odtruwania ustroju i wzmocnić ogólną kondycję organizmu. Ponadto serki te wykazują działanie przeciwutleniające i odtruwające. 
Oscypek stanowi dobre źródło miedzi, magnezu, cynku, selenu, jodu i flawonoidów, które wzmacniają naczynia krwionośne. Warto też dodać, że zawarte w produkcie mleko owcze dostarcza naszemu organizmowi witaminy A, B6 i B12. Natomiast tłuszcz zawarty w owczym mleku zawiera CLA, który przejawia właściwości przeciwnowotworowe. Jak widać, oscypek jest produktem, który nie tylko dobrze smakuje, ale również może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Previous post Willa Zakopane — jak znaleźć najlepszy nocleg w górach? 
Next post Kurs przygotowawczy na ASP — czy warto wziąć w nim udział?