Oscypek warkocz – smakołyk z Podhala
Oscypek to jeden z najbardziej rozpoznawalnych serów w Polsce. Można powiedzieć, że to jeden z najważniejszych elementów Podhala. Dlaczego warto spożywać ten ser? Czy oscypek warkocz jest zdrowy? Wyjaśniamy w naszym artykule!
- Oscypek warkocz – świeży towar prosto z Podhala!
- Oscypek – dlaczego warto go spożywać? Jakich wartości odżywczych dostarcza organizmowi?
Oscypek warkocz to naturalny produkt, którego smak z pewnością doceni każdy miłośnik serów.
Oscypek warkocz – świeży towar prosto z Podhala!
Naturalny, stworzony ręcznie produkt, zgodnie ze starodawnym, góralskim przepisem – tak w skrócie można opisać pyszny ser oscypek warkocz. Ser ten charakteryzuje się aromatycznym zapachem, złocistą barwą i przyjemną konsystencją. Tego rodzaju serki są robione w całości ze świeżego mleka krowiego i wędzone w specjalnej wędzarni z drewna bukowego, która zapewnia im charakterystyczny aromat. Każdy oscypek jest produkowany ręcznie, a to sprawia, że jego waga jest podana w przybliżonych wartościach. Powinno się go przechowywać w temperaturze od 2 do 8 stopni Celsjusza. Jego data ważności to dwa tygodnie (w zależności od partii produkcji).
Warto dodać, że jest to produkt, który nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów i polepszaczy smaku. To zdrowy i naturalny smakołyk, który można spożywać samodzielnie lub jako dodatek do kanapek i różnych dań czy sałatek (np. sałatka z grillowanym oscypkiem). Jego jakość została potwierdzona certyfikatem „Wyroby Naturalne Polska”. Każdy miłośnik serów zdecydowanie powinien spróbować, jak smakuje prawdziwy oscypek warkocz prosto z Podhala.
Oscypek – dlaczego warto go spożywać? Jakich wartości odżywczych dostarcza organizmowi?
Oscypek jest wędzonym serem. To produkt typowy dla regionu Podhala. Jest przeważnie wytwarzany z mleka owczego albo z mleka owczego z dodatkiem mleka krowiego. Według wielu badań naukowych spożywanie tego produktu może pomóc w zapobieganiu takich chorób jak np. miażdżyca. Może on także wspomóc proces odtruwania ustroju i wzmocnić ogólną kondycję organizmu. Ponadto serki te wykazują działanie przeciwutleniające i odtruwające.
Oscypek stanowi dobre źródło miedzi, magnezu, cynku, selenu, jodu i flawonoidów, które wzmacniają naczynia krwionośne. Warto też dodać, że zawarte w produkcie mleko owcze dostarcza naszemu organizmowi witaminy A, B6 i B12. Natomiast tłuszcz zawarty w owczym mleku zawiera CLA, który przejawia właściwości przeciwnowotworowe. Jak widać, oscypek jest produktem, który nie tylko dobrze smakuje, ale również może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie.